» » Инновационные технологии в сельском хозяйстве.

 
 
 

Инновационные технологии в сельском хозяйстве.

Автор: soft от 19-01-2015, 15:09, посмотрело: 5 372

0

Инновационные технологии в сельском хозяйстве.

 

(Анатолій Щербина. Заступник директора ТОВ Агро ІТ)

Чи використовувати новітні технології в сільському господарстві? Відповідь – так.
Адже їх використання дає особливо вражаючий результат в тих сферах де про це навіть не задумуються.

З огляду на це українське сільське господарство є найкращим плацдармом для старту новітніх технологій.

З чого почати?

В європейських країнах вже давно звучить новомодне Precision Farming, що на українську перекладається, як високоточне землеробство. Його можна розділити на такі складові:

  1. точне керування технікою;
  2. аналіз та управління факторами, що впливають на родючість ґрунту;
  3. планування, контроль та аналітика.

Власне це комплекс заходів, що дозволяють накопичувати об’єктивну інформацію, аналізувати її та приймати швидкі та ефективні рішення. Це визначення своїй суті ідентичне промисловими ERP (системи підтримки прийняття рішень) але як адаптувати це для сільського господарства?

Найбільш важливим є проблеми, що виникають при роботі в полі. Низька кваліфікація працівників та відсутність бажання працювати, негативно впливають на прибуток підприємства. Точне керування технікою один знижує вплив людського фактору на якість роботи, хоча і не виключає його зовсім.

Не менш важливим є практично повна відсутність достовірної інформації про землю в обробітку, особливо кричуща ця ситуація у великих підприємствах, керівники яких не знають точних розмірів орендованих площ та їх якісних характеристик.
Ці дані надзвичайно важливі для спеціалістів, що роблять прогнози та аналізують урожайність, і є базою для розробки технологічних карт по кожному конкретному полю та культурі, інакше – перевитрат не уникнути.

Точне керування технікою в сільському господарстві!

Инновационные технологии в сельском хозяйстве.

Можливо це виглядає фантастично, але використання супутникових технологій в сільському господарстві не тільки можливе, а й надзвичайно ефективне!
Обладнання, яке ми надалі будемо називати системами паралельного водіння, працює на українських полях вже сьогодні. Починаючи від найпростіших, з ручним керуванням та вартістю від 15 тис. грн., до складних автопілотів, що мають реальну точність цілком достатню для вирощування просапних культур.

Принцип роботи



Найпростіший прилад складається з термінала-супутникового приймача, що встановлюється в кабіні трактора на лобовому склі (чи в будь якому іншому зручному місці) та показує трактористу, як крутити кермо щоб трактор/агрегат рухався якомога рівнішими лініями.
Такий прилад не має складного для читання дисплею, адже водіння відбувається в ручному режимі і трактористу бажано приділяти йому якомога менше уваги, в ідеалі прилад повинен знаходитись на боковому склі, а команди на керування тракторист сприймає боковим зором (після нетривалого тренування)
Для чого потрібен такий прилад?
Уявімо собі технологічну операцію по догляду за рослинами – внесення інсектицидів. 18 метровий оприскувач повинен рівномірним шаром покрити поле.
Щоб тракторист їхав не «на глазок» на полі розставляють так звані маяки (працівники, які відміряють лінії рівні ширині агрегату) на які, в свою чергу, орієнтується механізатор.
На практиці звичайно все складніше і після обробітку агроном стикається з такими проблемами, як пропуски та перекриття.

Як би сумлінно працівник не відміряв лінію він помиляється. І відстань між лініями може бути і 17 метрів, і 19. Звично на полі використовується щонайменше 2 маяки, кожен з них помиляється по своєму:
Крім того помиляється і сам механізатор, адже маяк може знаходитись на відстані до півкілометра, а то і більше. Знову ж виникають пропуски та перекриття.

Помилки механізатора

Помилки маяків

де dпроп – пропущені ділянки

    dпер – перекриті ділянки

Не найкращий вихід і використання пінного маркера, при довжині штанги в дев’ять метрів оператор просто не бачить, чи кінець штанги йде саме над маркером, чи ні. Важко працювати на пізніх стадіях вегетації рослин, коли піна провалюється. Не в останню чергу впливає вітер – піна лягає не рівно. Для пінного маркера необхідні витратні матеріали – піноутворююча хімія, яку складно зберігати.

Останній, але від цього не менш важливий момент, це час внесення хімії. В 70 відсотках випадків, хімію бажано вносити при температурі 17-20 градусів у безвітряну погоду, щоб досягти максимального ефекту. Відповідь? Працювати вночі. В цьому випадку використання маяків взагалі безперспективне.

Використання найпростіших системи паралельного водіння дозволяє працювати вночі чи при поганій видимості, зменшити перекриття з 1,5 м (звичайна величина) до 30 см, на полі площею 100 гектарів, загальне перекриття зменшується з 7,5 до 1,5 гектара. Це дає реальну економію хімії, пального та робочого часу:

Приклад з Німеччини, фермерське господарство 150 га.*

Культура Економія на га Площа Загальна економія
Озимий ячмінь

 

17,77 €/га

 

53 га

 

942,- € / рік

 

Ярий ячмінь 11,89 €/га 21 га 250,- € / рік
Соняшник 7,02 €/га 35 га 42,- € / рік
Картопля 1,18 €/га 28 га 33,- € / рік
Кукурудза на зерно 1,18 €/га 13 га 15,- € / рік

 

 

 

1280,- € / рік

* Джерело: Bernard Loibl, MSc. Theses, University of Hohenheim

В таблиці наведені кількісні показники поліпшення роботи. Не менш важливими є і якісні показники, які дуже важко обрахувати. Що таке перекриття? Це, наприклад, подвійне внесення пестицидів, результат цього - пригнічення рослин. Що таке пропуск (так звана стежка агронома) – це неефективне використання площі, труднощі, що виникають при збиранні урожаю, полігон для розмноження бур’янів.

Це простий приклад використання систем GPS-навігації. Окремо варто розповісти про більш складніші системи – автопілоти.

Власник має 300 сильний трактор та 12 метрову сівалку, навіть важко уявити маркер довжиною 6 метрів. А якщо це технологія «мінімального обробітку і слід маркера практично не видно? І в цьому випадку нам допоможе GPS-система, але більш складніша – автопілот з підключенням до гідравліки та системою компенсацією кута нахилу. Неточності посіву, пов’язані з помилками механізатора та складним рельєфом поля, будуть мінімальні. Зменшення участі водія безпосередньо у процесі керування дозволяє підвищити швидкість до максимально можливої без зниження якості.
Водію достатньо тільки розвернути трактор в кінці загонки решту система зробить сама.
Окрім підвищення точності роботи це дозволяє механізатору приділяти більше уваги агрегату. І, нарешті, можливість працювати вночі (друга зміна) дозволить ефективніше використовувати дорогу техніку, прискорити процес амортизації та вчасно провести посів.

Кілька слів про найбільш дорогі системи, що надзвичайно ефективно можна використовувати у дуже великих господарствах, де складно проконтролювати якість виконаної роботи. Основна відмінність в них, це використання більш складного терміналу. Такий прилад отримує завдання з персонального комп’ютера агронома. Зазвичай зміст завдання це назва конкретного поля, його площа, орієнтовний час роботи, ім’я механізатора, тощо.
Після виконання наряду, тракторист віддає картку оператору, який переносить ці дані на ПК. В свою чергу спеціальна програма проводить аналіз виконаної роботи: час, швидкість, наявність/відсутність перекриття чи пропусків і т.д. і т.п.

Не можна не згадати про системи візуального водіння, що не використовують супутники, а обладнанні цифровими камерами і мають точність 3-5 см.. Особливо ефективні вони в овочівництві.
Наприклад догляд за картоплею: система обладнана камерами, ніколи не зріже рядок адже вона його сприймає візуально, на відміну від супутникових систем, які просто фізично не можуть знати конфігурацію рядка, якщо той нерівний

Точність сигналів

Не менш важливою для роботи є точність сигналів, основні види сигналів:

1.Безкоштовні сигнали

2.Платні сигнали

3.Базові станції та РТК

Инновационные технологии в сельском хозяйстве.

Загально прийнятий стандартний сигнал WAAS/EGNOS, працює на всій території України і є безкоштовним, щоправда він ще на стадії тестування. Найчастіше використовують для оприскування/внесення добрив чи посіву широкозахватними агрегатами.
Поправка Е-Diff, розроблена спеціально для зон з проблемним покриттям (лісосмуги, електроопори, тощо)
Платні сигнали Omnistar НР/ХР, дають точність 6 -16 см, цілком достатню для посіву, але дуже чутливі до наявності лісосмуг. Працює на всій території України.
Базові станції та РТК. Переносна базова станція дає точність 5-10 см необмежений час з радіусом покриття до 5 км., РТК - та ж базова станція, але зафіксована, має точність до 5 см. та радіус дії 20-30км.

Перед тим як вибрати з яким сигналом потрібно працювати треба зважити всі за і проти.

Невелике господарство буде задоволене приладом з ручним керуванням та точністю 30 см. встановленому на МТЗ з широкозахватним агрегатом, як то оприскувач чи розкидач добрив.

Власнику, що має потужний імпортний трактор та бажає вести посів непросапних культур, використовуючи його на всі сто відсотків, потрібен автопілот з безкоштовним чи платним сигналом.

Підприємству, що використовує 2-5 автопілотів варто подумати про базову станцію чи РТK

Виробники систем паралельного водіння, та моделі приладів:

 

Модель приладу Виробник Середнее відхилення Орієнтовна ціна в Україні, грн.

Greenstar

John Deere

30 см

23000 з ПДВ

Raven Cruiser

Goodsoil

30 см

21500 без ПДВ

Outback S-lite

Agrocom

30 см

18000 з ПДВ

Swath XL

LH-AGRO

50 см

н/д

EasyGuide Plus

Trimble

30 см.

20000 з ПДВ

CenterLine 220

TeJet

50 см

14000 без ПДВ

Palm

Satcon

110 см

н/д

 Стаття надрукована в газеті "Реклама на село" 27 листопада 2008 року №48

Категория: Статьи

Уважаемый посетитель, Вы зашли на сайт как незарегистрированный пользователь.
Мы рекомендуем Вам зарегистрироваться либо войти на сайт под своим именем.